miércoles, 2 de noviembre de 2016

Zašto DA Erasmus?

Sigurno mnogi od vas razmišljaju da odu u inostranstvo i tamo provedu jedan semestar ili celu godinu studija.
Pre nego što se upustite u ovu avanturu treba dobro razmisliti i pronaći odgovore na sva pitanja koja vas muče. Dame i gospodo, da počnemo.
Prvo i glavno pitanje koje sve muči je novac. Da, potrebno je dosta novca, ali to zavisi od zemlje u koju idete i koji papiri su vam potrebni. Ukoliko vam fali novca, počnite da obilazite rodbinu, babe, tetke, stričeve, ili pozajmite pa ćete vratiti kad dobijete novac. Najbitnije je da prvo sagledate gde ćete živeti, koliko će vas koštati stan ili dom. Ukoliko se odlučite za Englesku ili Italiju trebaće vam više novca jer je stipendija mala i nećete moći da živite od tih para, naravno sve u zavisnosti od grada u kome ćete živeti.
Druga stvar je papirologija. Ako krenete na vreme da prikupljate papire potrebne za konkurisanje i vizu sve će biti u redu. Nemojte čekati poslednjih par dana pre isteka roka za prijavu jer verovatno nećete moći sve da postignete. Da, i ovo dugo traje i nadovezuje se na prethodnu stavku (novac) pogotovo ako vam trebaju papiri za vizu. Iako mislite da vam za neke zemlje ne treba viza, grešite. Ne treba vam turistička viza, ali vi ne idete tamo kao turisti, treba vam boravišna viza. Za dobijanje vize je potrebno da uradite lekarski pregled. Dobro se raspitajte da ne biste plaćali nešto što ne morate.
Posle (napornog) puta najzad stižete. Svi oko vas pričaju drugi jezik, imate sreće ako naletite na nekog na aerodromu da upitate gde je autobuska stanica i taj neko zna engleski. Pripremite se za ovo ako idete u južnu Evropu. Španci, na primer, ne pričaju engleski. A onda – poznato lice. Vaš buddy. Iako ga znate samo sa slika sa Facebook-a srećni ste što ga/je vidite. To je osoba koja vam je prvi prijatelj. On/a bi trebalo da vam pomognu dok se ne snađete. I treba da imate sreće da dobijete nekog ko zaista hoće da vam pomogne. Postoji mogućnost da ne zna baš dobro engleski, ali na taj način ćete i vi unaprediti njegov/njen jezik, a on/a engleski. Nadamo se da neće biti većih poteškoća u komnikaciji.
Sledeća stanica je fakultet. Imate poseban tretman. O da! Malo olakšica jer studirate na stranom jeziku, naravno nema kod svih profesora olakšica, stolica i dalje mora da se greje. Najgore je ako idete sami na neka predavanja koja nisu na engleskom jer je potrebno više napora da razumete šta profesor objašnjava. Zato otvorite oči i načuljite uši da nađete drugog Erasmusovca. To je osoba sa kojom ćete raditi seminarske radove, projekte, prezentacije, to je osoba koja vas razume. Potrudite  se da upijete što više informacija od profesora, kolega, drugih studenata sa razmene jer svaka informacija vredi. A znanje je najvrednija stvar koju ćete poneti kući.
I naravno uspomene. A najvažnija sporedna stvar na vašoj avanturi – žurke i putovanja. „Hajdemo ovaj vikend do ovog grada. U taj ćemo sledeći. Ovaj ima plažu, možda ćemo moći i da se kupamo. Ovde možemo da posetimo ovaj spomenik ili muzej. Tamo imaju najbolje pivo u državi, a možemo i da probamo najtipičniju hranu za ovaj deo države. Pogledaj samo onu devojku/onog momka. Hajde da gledamo zalazak sunca. Uživaj u pogledu sa onog brda. Počinje pesma. Pa to je tradicionalna muzika. Pogledaj, svi plešu.’’
Ring, ring! Dobro poznati zvuk Skyp-a ili Viber-a. Mama is calling. I onda čujete dobro poznate glasove – mama, tata, brat, sestra, baka, tetka. I da, nedostaju vam. Probudi se onda neko nedostajanje i nostalgija za porodicom, prijateljima, voljenima. Neki trenuci budu teški i emotivni, ali ne zaboravi da i ovde imaš porodicu i prijatelje. Tvoja porodica su tvoji cimeri, a prijatelji simpatične Italijanke, uvek raspevani Argentinci, uštogljeni Nemci, ludi Rusi, nasmejani i razigrani Španci... I imate jedni druge. I uvek treba da se javiš kad posetiš njihovu zemlju jer imaš nekog da te ugosti i bude ti vodič.
I onda sedneš sam/a na terasi i ispijaš svoju kafu, uživaš u pogledu i kažeš BRAVO! Ovo nisi smeo da propustiš. Ovo je neprocenjivo iskustvo. Upoznao si nove ljude, novu kulturu, običaje, savladao gradivo na stranom jeziku, putovao, uživao...

Čestitaj sebi na hrabrosti. Nije bilo lako upustiti se u ovu avanturu ali ti si uspeo. Neka svako čuje tvoje reči. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Datos personales